wtorek, 7 grudnia 2010

Gotowanie gulaszu, czyli czas na kolejny przepis. Gulasz w kolorach wiosny

Mimo zimy, nasze gotowanie i potrawy powinny być kolorowe i wesołe-tak na przekór!
Dlatego dzisiaj podam przepis na gulasz z kurczaka z papryką, porem i serem gorgonzola.
Brzmi pysznie, prawda? I tak też smakuje!


Składniki (na 2 osoby):

  • pierś z kurczaka (lub indyka)
  • cebula
  • por mały
  • mała papryka
  • ser gorgonzola 100g
  • jogurt naturalny
  • 100 ml czerwonego wina
  • przyprawy- tymianek, pieprz, sól, sól czosnkowa, papryka słodka, 2 liście laurowe,
    odrobina imbiru (dla rozgrzania!)                                            


Na początku, czyli minimum godzinę przed rozpoczęciem przygotowania całości potrawy kroimy kurczaka w kostkę i obsypujemy przyprawami. Możemy wymieszać  z odrobiną oliwy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie kroimy pora i cebulę. Smażymy mięso na rumiano. 
Dodajemy pokrojone składniki wraz z liściem laurowym i smażymy ok. 5 min.
Dodajemy wino i dusimy bez przykrycia 10min.
Po tym czasie dodajemy  paprykę pokrojoną w kostkę.
A po kolejnych 10 minutach dodajemy jogurt i rozkruszony ser. 
Dusimy jeszcze chwilkę i doprawiamy.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym oczywiście!

Pachnie przecudownie! Wygląda też bardzo radośnie. Mimo, że czas przygotowania to ok. 40 min plus ok. godzina czekania na mięso, a danie do najtańszych nie należy, uważam, że czasami trzeba się rozpieszczać, zwłaszcza, gdy nie robi tego pogoda.

PS.obrazek pochodzi ze strony www.pychotka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz