Mimo zimy, nasze gotowanie i potrawy powinny być kolorowe i wesołe-tak na przekór!
Dlatego dzisiaj podam przepis na gulasz z kurczaka z papryką, porem i serem gorgonzola.
Składniki (na 2 osoby):
- pierś z kurczaka (lub indyka)
- cebula
- por mały
- mała papryka
- ser gorgonzola 100g
- jogurt naturalny
- 100 ml czerwonego wina
- przyprawy- tymianek, pieprz, sól, sól czosnkowa, papryka słodka, 2 liście laurowe,
odrobina imbiru (dla rozgrzania!)
Na początku, czyli minimum godzinę przed rozpoczęciem przygotowania całości potrawy kroimy kurczaka w kostkę i obsypujemy przyprawami. Możemy wymieszać z odrobiną oliwy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie kroimy pora i cebulę. Smażymy mięso na rumiano.
Dodajemy pokrojone składniki wraz z liściem laurowym i smażymy ok. 5 min.
Dodajemy wino i dusimy bez przykrycia 10min.
Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
A po kolejnych 10 minutach dodajemy jogurt i rozkruszony ser.
Dusimy jeszcze chwilkę i doprawiamy.
Podajemy z ryżem, najlepiej brązowym oczywiście!
Pachnie przecudownie! Wygląda też bardzo radośnie. Mimo, że czas przygotowania to ok. 40 min plus ok. godzina czekania na mięso, a danie do najtańszych nie należy, uważam, że czasami trzeba się rozpieszczać, zwłaszcza, gdy nie robi tego pogoda.
PS.obrazek pochodzi ze strony www.pychotka.pl
PS.obrazek pochodzi ze strony www.pychotka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz