wtorek, 30 listopada 2010

Startujemy! Zupa z soczewicy

Gdy za oknem śnieg i zima polecam moją ulubioną zupę na rozgrzanie- zupę z czerwonej soczewicy.
Przepis jest bardzo prosty, składniki też niewymagające, także można ją zrobić zawsze, jeśli tylko najdzie nas taka ochota. 
Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 dużą cebulę
  • koncentrat pomidorowy
  • dwa ziemniaki
  • przyprawy - sól, czosnek, papryka ostra i słodka, majeranek
Do wrzącego bulionu wrzucamy soczewicę. Jednocześnie w małym garnuszku szklimy cebulę (można dusić lub podsmażyć). Gdy całość się zagotuje dodajemy cebulę do soczewicy. Przyprawiamy. Dodajemy koncentrat dla ładniejszego wyglądu oraz ziemniaki. Potem należy ją jeszcze chwilkę pogotować, żeby smaki ładnie się połączyły. Potem należy już tylko nakładać!

Soczewicowa jest ze mną cały rok.
Latem w innej wersji- zamiast ziemniaków dodajemy pomidory w puszce, a zamiast majeranku- bazylię lub/i zioła prowansalskie. Równie pyszna!
Zupa może nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to jak smakuje! Naprawdę polecam.



Gorąca smakuje najlepiej!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz