wtorek, 11 stycznia 2011

Domowy fastfood: makaron z tuńczykiem

Jako studentce, często zdarza mi się nie mieć czasu czy składników na przygotowanie porządnego obiadu. I wiem, że każdy tak czasem ma. Mój patent nie jest może oryginalny, ale skoro zamieszczam tu moje ulubione przepisy to podzielę się również tym!

Obiad ten wymaga podstawowych składników, które prawie każdy ma w domu lub  bez problemu może się w nie zaopatrzyć na czarną godzinę.  Jest to bowiem:

  • makaron
  • tuńczyk w puszce
  • mrożone warzywa(ja preferuję tutaj mieszankę meksykańską, ale mogą być dowolne warzywa na patelnię) 
  • keczup lub koncentrat pomidorowy
Rozmrażamy warzywa na niewielkiej ilości oleju, dodajemy ugotowany wcześniej makron (może być ugotowany na przykład dzień wcześniej wieczorem, jeśli mamy naprawdę mało czasu- w tej potrawie i tak nie będzie tego czuć) i tuńczyka. Przyprawiamy dla smaku.Wszystko razem ładnie się smaży, makron się rumieni.  Wtedy możemy dodać sosu pomidorowego lub po prostu keczupu. 

I tym sposobem mamy zdrowy, szybki i pełnowartościowy obiad, który syci na długo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz