poniedziałek, 3 stycznia 2011

Owsiankowania ciąg dalszy, czyli placki owsiane

Po długiej świątecznej przerwie czas powrócić ze zdrowym odżywianiem!
Wiadomo jak wygląda jedzenie w tym czasie-nawet jeśli staramy się jeść mniej, jest to jedzenie ciężkie i często tłuste. 
Dlatego w nowy rok proponuje wejść zdrowym akcentem- plackami owsianymi. Są bardzo, bardzo proste.
Sama zaczynałam od dość złożonego przepisu, ale stopniowo redukowałam do tej oto formy:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • białko
  • cynamon
  • ..... i już!
Tak, tyle wystarczy, żeby usmażyć bardzo zdrowe i pożywne śniadanie! Urozmaicenie dla tradycyjnej owsianki.
Płatki górskie zalewamy wodą, tak aby na pęczniały. Mieszamy z białkiem i cynamonem, aby powstała masa.
Na rozgrzanej patelni (koniecznie teflonowej, na innej trzeba dodać tłuszczu do smażenia) formujemy małe placki i smażymy na małym ogniu.

Gdy już się zrobią, rozpoczynamy naszą wariacje! Z czym je podać?
Z dżemem, twarożkiem, miodem, jogurtem.. tysiące kombinacji.
Sycą na długo, smacznego!



PS W następnej notce obiecuje skończyć manią owsiankowania na rzecz czegoś konkretniejszego! ;)


1 komentarz:

  1. ja robię placki trochę inaczej, na 5-6 łyżek owsianych i trochę otrębów daję 1 całe jajko, a potem zostawiam na parę minut i smażę. patelnię teflonową mam, ale i tak muszę smarować chociaż niewielką ilością tłuszczu...

    OdpowiedzUsuń